
تعریف بهره وری
انسان از دیر باز، در اندیشه استفاده مفید و کارا و ثمربخش از تواناییها، امکانات و منابع در دسترس خود بوده است. در عصر کنونی این امر بیش از هر زمان دیگري مورد توجه جدي قرار گرفته است. محدودیت منابع در دسترس، افزایش جمعیت و رشد نیازها و خواستههای بشر باعث شده که دستاندرکاران عرصه اقتصاد، سیاست و مدیریت جامعه و سازمانها، افزایش بهرهوری را در اولویت برنامههای خود قرار دهند (طالقانی و همکاران، 1390). افزایش بهرهوری، موجب رشد اقتصادی و توسعه اجتماعی بیشتر میشود. با بهبود بهرهوری شاغلان، به دستمزد بیشتر و شرایط کاری مناسبتری دست خواهند یافت و درعین حال، فرصتهای شغلی بیشتری تولید خواهد شد. بهرهوری بالاتر، از یک سو موجب افزایش کیفیت کالاها و در عین حال کاهش قیمتها شده، و از سوی دیگر، سود سهامداران را افزایش میدهد. معیار توسعه یافتگی هرکشوری به میزان بهره گیری مطلوب و بهینه از منابع و امکانات موجود در جهت نیل به اهداف اقتصادی ان، تعریف میشود. این موضوع بیانگر جایگاه ویژه بهرهوری در سیاستهای کلان توسعه اقتصادی کشورهاست. نقش مثبت بهرهوری در افزایش رفاه ملی اکنون به طور قطعی پذیرفته شده است. از آن جا که بهرهوری، عاملی برای رشد تمام معیار های زندگی به شمار میاید، رشد بهرهوری، نباید تنها اهداف تجاری و افزایش سود در کسب و کار را مد نظر داشته باشد؛ بلکه باید تمام جوانب زندگی و همه بخشهای جامعه را در بر بگیرد (راتکاسکیس و پالاویتن[1]، 2005: 29).
بهرهوری به معنای افزایش دائمی و مستمر نسبت ریاضی بین نتایج به دست آمده به منابع به کار رفته و مصرف شده است. واژه بهرهوری براي نخستین بار به وسیله فرانسوا کنه ریاضیدان و اقتصاد دان طرفدار مکتب فیزیوکراسی (حکومت طبیعت) بود به کار برده شد. کنه با طرح جدول اقتصادي، اقتدار هر دولتی را منوط به افزایش بهرهوری در بخش کشاورزي میداند. در سال1883 فرانسوي دیگري به نام لیتره بهرهوری را دانش و فن تولید تعریف کرد (طالقانی و همکاران، 1390).
در سال1950 سازمان همکاري اقتصادي اروپا به طور رسمی بهرهوری را چنین تعریف کرد: بهرهوری حاصل کسري است که از تقسیم مقدار یا ارزش محصول بر مقدار یا ارزش یکی از عوامل تولید به دست میاید. بدین لحاظ میتوان از بهرهوری سرمایه، مواد اولیه و نیروي کار صحبت کرد. در اطلاعیه تشکیل مرکز بهرهوری ژاپن در سال1955 در ارتباط با اهداف ناشی از بهبود بهرهوری چنین بیان شده است: حداکثر استفاده از منابع فیزیکی، نیروي انسانی و سایر عوامل به روشهای علمی به طوری که بهبود بهرهوری به کاهش هزینههای تولید، گسترش بازارها، افزایش اشتغال و باﻻ رفتن سطح زندگی همه آحاد ملت، منجر شود. از دید مرکز بهرهوری ژاپن، بهرهوری یک اولویت و انتخاب ملی است که به افزایش رفاه اجتماعی و کاهش فقر منجر میشود. مرکز بهرهوری ژاپن از زمان تاسیس آن در سال1955 نهضت ملی افزایش بهرهوری در این کشور را تحت سه اصل رهنمون ساز به جلو هدایت نموده که عبارتند از: افزایش اشتغال، همکاري بین نیروي کار و مدیریت و توزیع عادلانه ثمرههای بهبود بهرهوری در میان مدیریت، نیروي کار و مصرفکنندگان (طاهری، 1378). سازمان بین المللی کار، بهرهوری را به عنوان نسبت ستاده به یکی از عوامل تولید (زمین، سرمایه، نیروی کار و مدیریت) تعریف می کند (رحیمی کیا و همکاران،1390).
در مجموع می توان دریافت که بهرهوری، نسبت میان مقدار کالا و خدمات تولید شده (برون داد) و میزان منابعی که برای تولید آنها مورد استفاده قرار گرفته (درون داد) است را مورد بررسی قرار میدهد. در این تعریف منابع شامل همه منابعی که برای مدیران قابل دسترسی هستند (اعم از نیروی انسانی، سرمایه، مواد خام تولیدی، زمان، علم و فناوریهای نوین و… ) است (سرتو[1]، 2002: 443).
[1] Certo
